onsdag 24 februari 2010

Plantagerna!











Det blev inte något kyrkogårdsbesök idag... När vi var på väg ut från hotellet så började vi prata lite med kvinnan i receptionen, frågade lite hur man skulle ta sig ut till plantagerna och så... Helt plötsligt så fick vi en toppen instruktion så det sluta med att vi hoppa in i bilen och åkte mot Batong Rouge. (vi hade tänkt åka iväg imorrn) Det finns en väg som heter Great river road längs med Mississippiriver, mellan New Orleans och Batong Rouge utefter den så ligger flera av dom gamla stora plantagerna, så vi begav oss ut på en biltur och kollade in dom. En del var väldigt vackra andra mest turistiga även om husen i sig var vackra men vissa var inhägnade och alla kostade pengar att gå in för att titta på gårdarna och i husen, vi gick in i Nottoway´s och det var inte värt pengarna. Nottoway´s var den största bomullsplantagen i södern. Såklart ett jätte vackert hus men alldeles för upprustat och "turistigt".
Vi gillade mest St, Josep Plantation, där finns det bevarade baracker där slavarna bodde och det var väldigt vacker i våra ögon, lite ruffigt och så men fortfarande en sockerplantage bruk. Och inte sönderrenoverat. Och visar det historiskt så som man vill se det. Värt ett besök tycker jag.
Bild
1. Nottoway´s plantation.
2. Träbarackerna på St. Joseph plantation.
3. St Josep Plantation. (Huvudbyggnad)
4. Oak Alley Plantation. (Kolla Ekallén, Huset är ca. 200 år gammalt och ekarna tros vara 100 år äldre än huset) Då kan man fundera på vad det har varit där förrut med tanke på att dom står i en allé...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar